Πλύσιμο παπουτσιών: Πλυντήριο, χέρι ή κάποια άλλη λύση; 


Το πλύσιμο παπουτσιών είναι αλήθεια ότι αποτελεί μεγάλο βραχνά όχι μόνο για εσένα αλλά και για όλες τις νοικοκυρές. Ειδικά, αν έχεις παιδιά που παίζουν στη φύση, ασχολούνται με αθλήματα, και δεν τα προσέχουν. Ακόμα ειδικότερα αν τα παπούτσια είναι αθλητικά λευκά ή και sneakers. Αν μάλιστα, έχουν επάνω λεκέδες και είναι κάποιων ημερών τότε το πράγμα δυσκολεύει πολύ. Αλλά δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Μπορείς να πλύνεις τα παπούτσια σου με δύο τρόπους και μάλιστα αναίμακτα κι εύκολα! Ο ένας θέλει κόπο, ο άλλος τρόπο. Πάμε να τους δούμε και να αποφασίσεις μετά.




1ος τρόπος: Πλύσιμο παπουτσιών στο χέρι


Πρόκειται για έναν τρόπο που απαιτεί χρόνο, κόπο, ιδρώτα, συνηθίζεται για λόγους ασφάλειας από το πλυντήριο, αλλά θέλει μεγαλύτερη ασφάλεια και προσοχή τελικά. Μιλάω για το πλύσιμο παπουτσιών στο χέρι και συγκεκριμένα των αθλητικών. Αν έχεις άσπρα ή sneakers είναι η πιο συχνή πλύση. Όμως, πρέπει πρώτα να κάνεις προετοιμασία. Αφαιρείς τα κορδόνια των παπουτσιών και τα βουλιάζεις σε σχετικά ζεστό σαπουνόνερο. Έπειτα από ένα χρονικό διάστημα μπορείς να τα βγάλεις και να τα τρίψεις με μια βούρτσα. ΑΛΛΑ: Αφενός υπάρχει κίνδυνος να αποχρωματιστούν και αφετέρου να μη φύγει ο λεκές, η βρομιά, το στίγμα τους, αλλά να χαλάσει η εξωτερική τους επιφάνεια και να φθαρεί το ύφασμα.Έχει ρίσκο, μπορείς να το κάνεις, αλλά έχουμε και καλύτερη λύση. 




2ος τρόπος: Πλύσιμο παπουτσιών στο πλυντήριο


Αρχικά, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι κατάλληλα όλα τα παπούτσια κι όλοι οι τύποι παπουτσιών. Θα μου πεις “πώς μπορώ να το ξέρω αυτό”; Οκ, λογικό κι έχεις και τα δίκια σου. Για αυτό και σου δίνω την εξής πληροφορία: Ό,τι παπούτσι έχεις με σατέν, σουέτ, δέρμα και μετάξι δεν μπαίνει πλυντήριο. Είτε είναι μπότες, είτε γόβες, είτε αθλητικά, είτε οτιδήποτε. Το’ χουμε; Τέλεια! 

Και πάμε να δούμε ποια μπαίνουν τώρα. Πριν ρισκάρεις οτιδήποτε, που δεν πρέπει κιόλας, δες τις οδηγίες που έχει στην ετικέτα ο κατασκευαστής. Αλλά για να έχεις μια γενική εικόνα κι έναν γενικό κανόνα, σου λέω ότι: Όσα παπούτσια έχουν βαμβάκι, πολυεστέρα, νάιλον, κάποια με puk, με pvc μπορείς να τα βάλεις στο πλυντήριο. Μεγάλη προσοχή ποιο πρόγραμμα θα χρησιμοποιήσεις και ακόμα μεγαλύτερη στο τι έχουν επάνω τους τα παπούτσια. Αν για παράδειγμα, έχουν τρουκς, πέρλες, λουράκια, χάντρες ή κάθε άλλο διακοσμητικό μπορεί να ξεκολλήσουν στο πλυντήριο. Αν το πλυντήριο υποστηρίζει πρόγραμμα που σου επιτρέπει να τα βάλεις, ναι να το κάνεις. 



Σε ποιο πρόγραμμα να βάλω τα παπούτσια στο πλυντήριο - 4 βήματα για το αποτέλεσμα που θέλεις! 


Πρώτο δεδομένο: Δεν μπαίνουν τα παπούτσια σε οποιοδήποτε πρόγραμμα και ισχύει σχεδόν πάντα ότι θέλουν χαμηλούς βαθμούς. Αν βάλεις τα παπούτσια σε πρόγραμμα με υψηλούς βαθμούς ναι μεν θα καθαρίσουν, αλλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να φθαρούν και να χαλάσουν. Ακόμα και να καταστραφούν. Το χειρότερο είναι ότι θα αλλάξει το σχήμα τους. Οπότε, τι κάνουμε; 

Επιλέγουμε δύο τρόπους πλύσης στο πλυντήριο: Έναν με χαμηλούς βαθμούς και έναν παράλληλα με λίγες στροφές. Οι λίγες στροφές μειώνουν τη διάρκεια να μείνει το παπούτσι στο πλυντήριο και φυσικά δεν χτυπιέται στα τοιχώματα με κίνδυνο φθοράς. Αν έχει, συνεπώς, το πλυντήριό σας ένα εκ των δύο προγραμμάτων για το πλύσιμο παπουτσιών “πλύσιμο στο χέρι” ή “πλύσιμο για ευαίσθητα” το προτιμάτε. 



ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: 10+1 τρόποι να συνδυάσεις τα αθλητικά παπούτσια



Πώς να πλύνω τα παπούτσια στο πλυντήριο; 


Θα κάνεις προετοιμασία πρώτα, δε θα τα ρίξεις όπως τα πιάσεις. Πάμε να το δούμε βήμα βήμα. 

Αρχικά, αφαιρείς τα κορδόνια από τα παπούτσια, γιατί ρισκάρεις και φθορά κορδονιών. "Τα κορδόνια δηλαδή πώς θα τα καθαρίσω"; Ρωτάς. Απλό κι ωραίο κόλπο. Θα τα βάλεις είτε σε ένα σακουλάκι προστατευμένα, είτε μέσα σε μαξιλαροθήκη, είτε θα τα βάλεις μέσα σε ένα ύφασμα και θα τα βάλεις κανονικά στο πλυντήριο.

Πάμε τώρα ξανά στα παπούτσια. Πριν τα βάλεις στο πλυντήριο, καθάρισέ τα λίγο. Σκούπισέ τα με ένα πανί βρεγμένο, τοποθέτησε μια μαλακή βούρτσα και τρίψε τα προσεκτικά, πρόσεχε μην τα φθείρεις. Γιατί κάτι μπορεί να μη βγει στο πλυντήριο.

Έπειτα, αφαιρείς πάτους. Επιλέγεις "για ευαίσθητα" ή "πλύσιμο στο χέρι". Και λίγες στροφές. Ανάλογα με το πόσα κιλά χωρά το πλυντήριο και πόση είναι η διάμετρος του κάδου, μπορείς να βάλεις από ένα ζευγάρι έως οκτώ! Μην το υπεροφορτώσεις, η δική μας συμβουλή είναι να τοποθετήσεις λίγα κάθε φορά. 



Προετοίμασε το πλυντήριο πριν το πλύσιμο των παπουτσιών 


Καλό είναι να τοποθετήσεις, λοιπόν, πετσέτες παλιές, όχι κατ'ανάγκη καθαρές μαζί με τα παπούτσια που θέλεις να πλύνεις. Αυτό σου εξασφαλίζει αφενός απορρόφηση της βρομιάς και της υγρασίας που θα αφήσουν τα παπούτσια, κυρίως όμως θα προστατεύσουν τους κραδασμούς στα τοιχώματα και τα παπούτσια σου δε θα χαλάσουν. Μην επιλέξεις σκόνη πλυντηρίου, διότι υπάρχει πιθανότητα να αφήσει στίγματα. Καλύτερα να επιλέξεις υγρό πλυντηρίου και να το βάλεις στο ειδικό καπάκι, όχι στον κάδο πλυντηρίου! Έτσι, θα έχει καλύτερη απορρόφηση και δε θα ρισκάρεις να χαλάσει η υφή των παπουτσιών. Οι βαθμοί πλύσης, ας το πούμε κι αυτό, να είναι 30 και στις 800 στροφές. Οπότε, ρυθμίζεις και ξεκινάς. 




Μετά το πλύσιμο, πώς στεγνώνω τα παπούτσια; 


Ωραία! Το πλύσιμο ολοκληρώθηκε, αποσυνδέεις το πλυντήριο και βγάζεις τα παπούτσια μετά από ένα λεπτό το πολύ από τον κάδο. Μην τα αφήσεις πολύ ώρα για δύο λόγους: 

α) Να μην μυρίσουν τα παπούτσια και το πλυντήριο.

β) Να μην αποκτήσουν υπερβολική υγρασία


Βγάζεις τα παπούτσια από το πλυντήριο και τα στεγνώνεις όχι στο στεγνωτήριο, γιατί δεν θα "αναπνεύσει" το παπούτσι, αλλά και γιατί δε θα στεγνώσει. Υπάρχει φυσικά πάντα ο κίνδυνος, να αναπτυχθούν βακτήρια στο παπούτσι και δεν το θέλεις. Τα βγάζεις σε εξωτερικό χώρο, αυλή ή μπαλκόνι. Αν ο καιρός είναι υπερβολικά ζεστός, διαλέγεις να τα αφήσεις σε σκιερό, ανήλιο μέρος, μη τυχόν και τα "χτυπήσει" ο ήλιος και στα φθείρει. Αν είναι σχετικά δροσερός ο καιρός, ή ακόμα και βροχερός τα αφήνεις στην απλώστρα να στεγνώσουν φυσικά, δεν τα πειράζεις. Αν ο καιρός είναι τελείως ακατάλληλος, τα στεγνώνεις σε σκιερό και σχετικά ζεστό μέρος στο σπίτι. 

Ένα καλό tip είναι να βάλεις εφημερίδες ή απορροφητικό χαρτί στο εσωτερικό των παπουτσιών, για να έχεις καλύτερη απορρόφηση από την υγρασία. 


Αυτό ήταν όλο, λοιπόν! Όλο συμβουλές και λύσεις για το πλύσιμο των παπουτσιών και το στέγνωμά τους. Όλα όσα χρειάζεσαι. Θα τα δοκιμάσεις; Είσαι έτοιμος/η;